2009. november 3., kedd

Szóval mikrós festés á la Barbi.
Mivel az én fonalam motringban volt, így először is "letekercseltem", vagyis feltettem a gyerekeim kis asztalát lefelé fejjel a nagy asztalra, a fonal egyik végét hozzákötöttem az asztalka egyik lábához, majd szépen körbetekergettem nem túl szorosan. Az ultraprofik és időmilliomosok készíthetnek próbakötést, majd a megkötni tervezett darab tervezett csíkjainak helyét lemérhetik, bejelölhetik így készítve tökéletes "öncsíkozó" fonalakat. No én az ilyenekre lusta vagyok egyenlőre. Utána jönne a gyapjú előkészítése, amit amúgy rendes lány módjára meg szoktam ejteni - volt hogy timsós pácolást is csináltam festés előtt - de éppen az előző postban látható fonalnál teljes egészében kimaradt ez a lépés. Annyira izgatott voltam, hogy nem voltam képes ezzel húzni az időt.
Mindeközben kellett volna megejteni a munkaterület fóliákkal való letakargatását. Kicsit szégyellem leírni, de én ezt is megoldottam egy septiben kettévágott nylonszatyorral. Ezen a ponton sokkal jobban jött volna alátétnek aegy vastag régi törölköző, aminek már úgyis mindegy. Szóval a szatyorra ráfektettem szépen a kezeletlen, száraz gyapjat, majd ecset és egyéb szerszám híján elkezdtem csészécskékből ráöntözni az előre összekutyult festékeket (ételfesték és víz keveréke), amelyeket gumikesztyűs - szerencsére abból találtam egy fél párat - kezemmel próbáltam belenyomkodni a száraz gyapjúba. Amikor körbeértem a színekkel elővettem a legnagyobb jénaimat amibe igyekeztem szépen elrendezni a fonalat, úgy hogy a színek ne nagyon fogják össze egymást. Ezután úgy hasraütés szerűen felhúztam a mikrót olyan 600-700 W-on néhányszor 2-3 percre. Mondjuk 3-4x. (Most olvastam valahol ilyet, hogy 3 perc mikrózást 3 perc pihentetéssel kombinálva ismétlik 3x. Ez kétségkívül precízebb, mint az én "módszerem".)
Utána hagytam a tálba kihűlni, majd ecetes vízben átöblítettem. Megjegyzem szinte egyáltalán nem engedett semmilyen színt az öblítésnél a fonalam. Utána adtam neki egy kis kézimosószert az illat kedvéért, majd kinyomkodtam és megszárítottam. Ezen a ponton bekövetkezett egy kis családi konfliktus, ugyanis a párom egyszer csak elkezdett fel alá rohnagálni, hogy vagy a radiátorból, vagy a kazán környékéről valahonnan folyik a víz, mire kiderült, hogy csak radiátor felé akasztott fonalam csöpög.
Elismerem nem volnat túl szakszerű, de idő és türelem híján kénytelen voltam ezt a rapid módszer alkalmazni. Egyébként a színek szép élénkek lettek. Ugyabakkor azt nem tudom, hogy meddig maradnak ilyenek.
Ja igen! Most szeretném kipróbálni, hogy a fetékes fonalat beletekerem a fóliába, amin festek és úgy teszem a mikróba, vagy forrásban lévő vízbe. Szerintetek a sima folpack kibírja a mikrózást, vagy a főzést? Nem fog szétolvadni?

4 megjegyzés:

Jucuu írta...

Szia! Én nem értem, hogy hogy lehet az, hogy nem találtam rá eddig a blogodra! Jó, hogy hagytál megjegyzést nálam, így legalább idetévedtem és nagyon jól éreztem magamat. :) Jövök máskor is.

swarbli írta...

Aranyos vagy! Köszönöm!

Anice kötős blogja írta...

Köszi, hogy leírtad, ez egyszerűbb volt mint főzögetni. Timsót a patikában vagy a vegyszerboltban lehet kapni?

swarbli írta...

Timsót én a patikában vettem, de lehet, hogy van máshol is.